Kanal 2 saade “Kuuuurija” toob esmaspäeval vaatajateni tartlaste Aivari ja Ülle loo sellest, kuidas lähedane sõber ja usaldusväärne kinnisvaramaakler neid rahaliselt pettis. Hinnatud Tartu maakler Riti Künnapuu omastas Aivari ja Ülle majaehituseks mõeldud raha, ent hoone ei valminud kunagi. Kuigi tänaseks on paar kohtus maakleri vastu võidu saavutanud, pole neil õnnestunud naiselt raha tagasi saada.

 

“Olime sõbrad ja usaldasin teda täielikult,” räägib saates Aivar, kes sain enda sõnul alles hiljem aru, et on langenud pettuse ohvriks. Maakler oli Aivarile ja Üllele tuttav juba aastaid enne, kui nad otsustasid tema teenuseid kasutada. Maakleri Riti Künnapuu maine ja pikaaegne tutvus andsid paarile kindlustunde, et nad on heades kätes.

 

Kõik algas, kui Aivar otsustas oma eelmisest abikaasast lahutada ning tekkis vajadus müüa nende ühine korter, mis asus Tartus Herne tänaval. “Kuna ma mõtlesin, et ta on tuttav, siis meil on lihtsam Ritiga müüa seda korterit,” räägib mees. Maakler Riti asuski kinnisvara müüki vahendama ja korter müüdi 89 000 euro eest, millest sai Aivar pärast lahutust 47 000 eurot. Riti soovitas Aivaril ja Üllel investeerida saadud tulu uude kinnisvarasse, et tagada nende helge tulevik.

 

“Ta oli alati nii abivalmis ja tundus mõistev, et ei osanud kahtlustadagi,” sõnab Ülle. Pärast korteri müüki veenis Riti neid ostma palkmaja, mis pidi asuma Aivari päranduseks saadud maatükil. Paarile tundus mõte oma majast hea ning nad otsustasid idee teoks teha. Maakler tutvustas paarile palkmajadega tegelevat ettevõtet Baltic Loghouse, mille pakutav hoone neile sobis. Paar maksis sissemaksus sularahas 7500 eurot ning Riti asus majaehitust vahendama, kuid hoone valmimine lükkus aina edasi.

 

Üsna kohe pärast seda, kui summa sai üle antud, hakkas Riti väidetavalt raha juurde nõudma. “Tema on kakskümmend aastat olnud maakler, ta on hästi kogenud, kõik on tuttavad tal: pottsepad, elektrikud, vundamenditegijad, kõik,” meenutab Aivar maakleri ettekäändeid üha suuremaid summasid välja käia. Maja projektijuhtimise eest küsis maakler Aivari käest 1500 eurot, mille eest pidi ta kõik majaga seotud vajaliku ise korda ajama. 

 

Kuigi Ülle ja Aivarid soovisid maja ehitajaga ise suhelda ja vajalikud summad Baltic Loghousele toimetada, seisis meekler nende tegevustel ees. “Kogu aeg oskas ära laveerida. Mõtlesime, et viime ise selle raha ära, et see on meil ka nii lähedal. Tema aga vastu, et ei, ma lähen nagunii sealt mööda, ma viin selle raha ise ära,” meenutab Ülle. Kokku maksis paar maaklerile kuude jooksul 34 110 eurot.

 

Aeg möödus ja Ülle ning Aivar hakkasid kahtlustama, et midagi on valesti. “Kui me hakkasime nägema, et tööd ei edene ning Riti pidevalt raha juurde küsis, saime aru, et oleme petta saanud,” kirjeldab Aivar tekkinud olukorda.

 

Mõni aeg hiljem selgus, et maja ehitamisega pole isegi alustatud ning Ülle ja Aivar läksid politseisse, kus algatati kriminaaluurimine. Asi päädis kohtuga, kust said Ülle ja Aivar täieliku võidu, ent oma raha pole nad senimaani tagasi saanud. Täna on Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda Riti Künnapuu enda seast välja arvanud ja tema kutsetunnistus on muudetud kehtetuks, mis ei ole aga paraku peatanud teda maaklerina jätkamast. 

 

Saates räägib oma loo ka teine Riti Künnapuu ohver, kes on samuti kohtus maakleri üle võidu saavutanud. Kõigest lähemalt esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates “Kuuuurija”.