Kanal 2 saade “Täistund” tutvustab täna vaatajatele sel suvel Pariisis toimuvate olümpiamängude uusimaid ja põnevaimaid spordialasid. Saates antakse põhjalik ülevaade aladest, mis pakuvad lisaks sportlikele väljakutsetele ka vaatemängulisi elamusi. Vaatluse all on põnevad alad nagu seinaronimine, surfamine, breiktants ja rulasõit. Neid uusi olümpiaalasid uurib lähemalt ajakirjanik Raul Ranne.


 

Eesti Ronimisliidu juht Kristiina Toots tutvustab saates spordiala, mis on viimasel ajal jõudsalt populaarsust kogunud nii Eestis kui ka üle maailma – seinaronimist. Toots jagab muljetavaldavaid numbreid: maailmas on ligi 250 miljonit ronimissportlast 150 riigist. Eestis on umbes 1500 registreeritud seinaronijat ning lisaks tuhandeid harrastajaid. Toots selgitab, et ronimine jaotub kolmeks peamiseks olümpiaalaks: kiirusronimine, raskusronimine ja bouldering ehk eesti keeles rahnu ronimine.

 

Kiirusronimises võistlevad ronijad, kes peavad võimalikult kiiresti 15-meetrise seina tippu jõudma. Raskusronimises lisandub keerukus – ronijad peavad iga 1,5 meetri tagant kinnitama turvaköie, mis teeb ala nõudlikumaks. Bouldering keskendub jõule ja tehnikale lühematel radadel, mis ei ületa 4,5 meetrit.

 

Lisaks ronimisele toob “Täistund” tähelepanu ka teistele uutele olümpiaaladele nagu surfamine, breiktants ja rulasõit. Surfivõistlused toimuvad Pariisist tuhandete kilomeetrite kaugusel Tahiitil, kus suured lained loovad selleks ideaalsed tingimused. Saates räägib mustkunstnik ja surfihuviline Meelis Kubo, et kuigi Eesti surfarid on veel maailma tipust kaugel, otsivad nad aktiivselt võimalusi enda oskuste lihvimiseks.

 

Samuti tutvustatakse breiktantsu, mis on olümpiamängudele värske lisandus. Olümpial hinnatakse tantsijate tehnilist osavust, musikaalsust ja originaalsust. Breiktants on väljakutse ka Eesti tantsijatele, kuid siinne kogukond on optimistlik, lootes tulevikuks suuremaid saavutusi ja paremat rahastust.

 

Möödunud olümpial jõudis uue spordialana mängudele rulatamine. Eesti rulasõitja ja -entusiast Raul Urberg räägib saates, et alguses suhtus rulamaailm olümpiamängudesse vägagi tõrjuvalt: “Sellele seisti vastu kuna rulatamine üldiselt on ikkagi mainstream'i vastane, siis rulatajad väga vaimustuses sellest ei olnud.” Süvarulatajad ei pea oma lemmikala üldse spordiks – see on elustiil ja subkultuur. Spordiks sai see siis, kui ameeriklane Rob Dyrdek mõtles välja, kuidas rulatrikke üheselt mõõta ja hinnata. Ja nende reeglite järgi võisteldakse Pariisis kahel alal – street ja park stiilides.

 

Urberg selgitab, kuidas trikkide keerukust hinnatakse: “Arvestatakse trikkide keerukust, sõidukiirust ja stiili. Sõit peab olema puhas, ilma ühegi kukkumiseta – 45 sekundi jooksul peab sooritama võimalikult palju keerukaid trikke, mida siis hinnataksegi.”

 

“Täistund” toob esile uued olümpiaalad täna kell 20.30 Kanal 2-s.