Täna kell 21.30 paljastab Kanal 2 uuriv ajakirjanduslik telemagasin „Radar“ Vene mõjuagendi Maria Butina Eesti missiooni tagamaid. Veel uurib „Radar“, kes kaitseb omanikku muinsuskaitse eest?

 

Viimasel ajal on tohutut furoori tekitanud femme fatale Venemaaa mõjuaegnt Maria Butina, kelle uskumatu tähelend viis ta esmalt Venemaa võimuladviku juurde ja sealt edasi juba üle Atlandi Vabariiklaste ja president Donald Trumpini välja. Mida tegi naine aga 2013. aastal Eestis? „Radari“ uurimustöö paljastas uusi asitõendeid, et Butina veetis toona Eestis kaks sisutihedat päeva ja jõudis piisavalt luua sidemeid, mis seni on saladuseks jäänud. Tänases saates saab vastuse küsimusele, mida potentsiaalne mõjuagent täpsemalt Eestis tegi.

 

13. veebruaril läheb Riigikogus teisele lugemisele uus muinsuskaitseseadus, mis kütab kirgi juba enne seda. Majaomanikud ei mõista, miks ühed võivad maja buldooseriga maha lammutada ja teised peavad kuude kaupa paksu paberi hunniku otsas asju ajama. Üheks hädas olijaks on ka põline Rebala elanik Tiia Välk. „Kui Tallinnas käib kinnisvaras asi tihti nii, et kui muidu ei saa, siis „ups kahjuks läheb asi põlema ja siis ikka saab“, siis Rebala muinsuskaitsealal see kahjuks nii lihtne ei ole,“ muljetas ta. „Ikka sama koha peale ja täpselt samasugune.“

 

Kuid probleem ei ole vaid Rebalas ja muinsuskaitsealadel. Eestis on 135 000 inimest ehk pea 1/10 kõikidest Eesti elanikest, kellele kuulub mõni mälestuse alla võetud kinnisvara. Juristina tegutsev Kadi Laanemäe on üks neist. Naine teab täpselt, mida ühe muinsuse korda tegemine tähendab. „Kui ma rääkisin enda tuttavatega, kes ka on oma kultuuriväärtuslikke kodusid ehitanud, siis paljud ei mõistnud, miks ma seda läbi muinsuskaitseameti teen. Tegelikult hoiaks raha ja närve kokku, kui need asjad ise ära teha,“ sõnas ta. Kas muinsuskaitse on siis selline koll, keda karta ja kuidas uus seadus omanike elu raskemaks teeb?

 

„Radar“ annab vastused Kanal 2s täna kell 21.30, kohe pärast otsesaadet „Õhtu!“.