Roald Johannson sõidab tuulisele Mani saarele keset karget Iiri merd, et leida sealt üles Tallinnast pärit endine juunioride ujumistšempion Romi Kesa. “Mis on küll ühel inimesel arus, kes kolib kohta, kus ilm on vähemalt kaks korda veelgi hullem kui Eestis?”, uurib saatejuht Roald Johannson Kanal 2 saates “Roaldi retked”  täna kell 20.30.



Mani saar on meie enda pisikesest Hiiumaast kaks korda väiksem saareke keset karget Iiri merd. Aga erinevalt Hiiumaast, kus elab alla 10 000 inimese, on Mani saar koduks suisa 85-le tuhandele asukale.


„Ma olen oma lugematutel globaalsetel retkedel kohanud väga palju eestlasi, keda on tõmmanud välismaale just troopiline kliima ja parem ilm. Seda enam on hämmastav, et üks keskmine Eesti mees võttis 20 aastat tagasi kätte ja kolis pisikesele Mani saarele, keset kauget Iiri merd, kus ilm on vähemalt kaks korda veelgi hullem kui Eestis. Mis tal küll arus oli?“ imestab Roald Johannson saates.


Viimased 20 aastat on see saar koduks ka endisele Eesti juunioride ujumistšempionile Romile, kes tegutses aastaid hotelliäris kuid töötab nüüd ülikoolis, kasvatab lastest sportlasi ning kohtus üle aastate taas oma heade Eesti sõpradega. Mehe sõnul jäi ta kõikide takistuste kiuste Manile pidama tänu eestlastele omasele jonnakusele. “Ei tahtnud minna saba jalge vahel koju tagasi. Tekkis uus elu siin.”


Veel Eestis olles, kuulus Rom vabariigi paremikku selili ujumises. 12-aastasena Tallinna Spordiinternaatkoolis käies tuli trenni teha mitu korda päevas ning tiitlivõistluste medalid tulid raske tööga. Aga sport on Romi ja ta pere igapäevaelu osaks jäänud kuni tänaseni.



Roald Johannsoni lõbus reportaaži Mani saarel elavast endisest juunioride ujumistšempionist Rom Kesast  näeb Kanal 2s täna kell 20.30.