Täna kell 20.30 uurib Kanal 2 saates “Täistund” ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik Türgi hambaravi, mis on eestlaste seas populaarsust kogunud, kuid peidab endas ohtlikke tagajärgi. Hoolimata säravvalgest naeratusest, hoiatavad hambaarstid, et odava raviga kaasnevad tihti tõsised vead ja tüsistused.

 

Viimastel aastatel sõidavad tuhanded turistid üle Euroopa, sealhulgas ka üha enam eestlasi, Türki hambaid uuendama. 5000-7000 euro eest lubatakse kõigi hammaste kroonimist koos lennupiletite ja nädalase puhkusega uhkes hotellis.

 

Saates “Täistund” hoiatavad hambaarstid aga, et 10 aasta pärast võib Hollywoodi naeratus muutuda hambutuks. Dr Meeme Mõttuse sõnul lihvitakse hambad liiga väikeseks, kuna siis on lihtsam ja kiirem kroone paigaldada ja nii saab teha odavamalt. ”Hambad on ju ilusad valged, täpselt nagu nätsupadjad. Samas kui ühelgi hambal ei istu  kroon õigesti peal, siis 5 või 10 aasta pärast seal pole enam hammast,  ta on läbi vettinud. Hammas on happest läbi imbunud, ta on nagu kallerdis. Seal ei ole siis enam midagi teha, siis läheb jamaks,” tõdeb dr Mõttus.

 

Ka Briti arstid, kellel on rohkem kogemust Türgi hambaravi tagajärgedega, hoiatavad, et kuna hambad lihvitakse liiga väikesteks, sureb 20% neist viie aasta jooksul kroonide all. Paljud Briti hambaarstid  keelduvad Türgis tehtud hambaid ümberravimast. Ka Eesti hambaarstid on juba pidanud aitama kümneid ja kümneid Türgis käinud patsiente.

 

 

„Täistund“ avab teemat Kanal 2s täna kell 20.30