Uus tõsielulistest sündmustest inspireeritud mini-krimisari „Näitemäng“ („The Act“) toob vaatajani judinaid tekitava loo üdini väärastunud ema ja tütre suhetest.

Kanal 2 näitab esmaspäevast neljapäevani hilisõhtutel maailmatasemel auhinnatud kvaliteetsarju. Kohe jõuab finaalosani „Naistevangla: oranž on uus must“, millelt võtab teatepulga üle uus, Eestis veel näitamata, kaheksaosaline minisari „Näitemäng“.  

See on hirmuvärinaid tekitav tõestisündinud lugu Gypsy Rose Blanchardist, kes 2016. aastal mõisteti oma ema Claudine „Dee Dee“ Blanchardi mõrvamise eest kümneks aastaks vangi. 

Sõbrad ja naabrid teadsid Gypsyt põdura ratastooli aheldatud, kõikvõimalikke allergiaid ja eluohtlikke haiguseid põdeva lapsena ja Dee Deed tema pühendunud hooldajana, kuid alles pärast Dee Dee ootamatut surma ilmnes kohutav tõde. Gypsy oli tegelikult täiesti terve laps, kuid ema oli sisendanud talle aastaid vastupidist. Esimese kahekümne eluaasta jooksul pidi Gypsy läbima terve hulga tarbetuid meditsiinilisi protseduure, teda sunniti kasutama ratastooli ja söötmistoru, ta neelas peotäite kaupa ravimeid ning tal ei lubatud kogeda vähimalgi määral normaalsele lapsele sarnanevat elu: pärast teist klassi ei käinud ta enam koolis ega lahkunud majast kunagi ilma emata. Gypsy oli Münchhauseni sündroomi põdeva ema ohver.  

Vaevatud üksikemale ja tema õnnetule invaliidist tütrele elas kaasa terve kogukond. Neile koguti annetusi ja nende nukrale loole tunti kaasa kogu südamest. 

„Näitemängu“ peaosades teevad suurepärased rollid Hollywoodi täht Patricia Arquette kontrolliva ja manipuleeriva ema Dee Deena ning nooruke Joey King tema vaevatud ja rohkete tervisehädadega teismelise tütre Gypsyna. Gypsy on aheldatud ratastooli, tal ei kasva väidetavalt juuksed, on lapseliku ja alaarenenud välimusega ning tundub oma east oluliselt noorem. Mõistuselt on tütreke Dee Dee sõnul seitsmeaastase tasemel ja tal puuduvad erinevate haiguste tagajärjel ka mitmed hambad. Ta kannab suuri paksu klaasiga prille ning peab taluma toitmissondi ja öösiti hingamisaparaati, kuid ta on kõigele sellele vaatamata võitleja hingega. Vähemalt nii tahab Dee Dee seda kõike maailmale näidata. Gypsy, kes on oma ema täieliku kontrolli all, räägib temast, kui oma parimast sõbrast. Ta on tänulik teiste pakutava abi eest ja õpib elevusega maailma kohta kõike, mis ta oma piiratud tingimustes suudab.

„Näitemängus“ rulluvad sündmused lahti väga aeglaselt, alates hetkest, mil Gypsy hakkab kahtlema oma ema kontrollis ja väidetes tema tervisliku seisundi kohta. Manipuleeritud tüdruk on jõudnud neiuikka ja pärast kohtumist teismelise naabritüdrukuga, keda sarjas mängib Anna Sophia Robb, hakkab ta ihaldama kõike seda, mis temavanustele kombeks – vabadust, armastust, iseseisvust ja võimalust täiskasvanuks saada.

Pärast kaks aastakümmet kestnud väärkohtlemist ja vangis hoidmist, mõtles kõrvuni armunud Gypsy välja põgenemisplaani ning palus oma salaja interneti avarustest leitud poiss-sõbral ema Dee Dee mõrvata. Vaid sel moel lootis meeleheitel Gypsy oma ema käest pääseda. Naiivne ja eluvõõras tüdruk ei osanud mõistagi ette näha kohutava teo tagajärgesid. Kuigi hiljem vanglas antud intervjuudes on Gypsy öelnud, et elu trellide taga on ikkagi oluliselt lihtsam ja vabam, kui oma ema pidevalt kontrolliva pilgu all elades. 

Ema Dee Dee rolli eest Kuldgloobuse ja Emmy auhinna pälvinud näitleja Patricia Arquette’i lastele ajas tema osatäitmine „Näitemängus“ aga hirmu nahka.  „Ütlesin oma lastele, et mõtlen selles projektis osalemisele, ja nad vastasid, et ära palun tee seda. Ma vastasin, et te ju teate, et see on minu jaoks ainult näitemäng. Mina ju ei kavatse teid mürgitada,“ on näitleja intervjuudes meediale rääkinud. 

 

Dee Dee rolli tõttu pidi Arquette läbi tegema dramaatilise füüsilise muutuse. Kenast naisest sai solkus juustega ülekaaluline psühhopaat. Samuti uuris näitleja põhjalikult Münchhauseni sündroomi kohta - see on psüühikahäire, mille korral hooldaja liialdab sümptomeid või põhjustab neid kellelegi, kes pole sageli tegelikult haige. Ta vaatas sel teemal palju dokumentaalfilme, aga selle konkreetse juhtumi puhul jäi talle silma Gypsy vastupanu väärkohtlemisele: magusate toitude söömine, kuni hambad lagunesid, seksuaalsuhte alustamine veebist leitud poiss-sõbraga ja lõpuks vandenõu ema mõrvamiseks. 

Sarja kaaslooja ja tegevprodutsent Michelle Dean:  „Asi, mis mulle Patricia juures meeldib ja mida ta ka „Näitemängus“ tegi, on see, et ta kasutas ära asjaolu, et Dee Dee hellus oli sageli suur osa julmusest,“ ütleb Dean. „See hoidis Gypsy kiindumust, hoolimata kõigest toimuvast ja selle jubedusest. Dee Dees oli teatav pehmus, mis varjas teravust.“ See oli tõeline manipuleerimise meistriklass, mille omandas lõpuks ka Gypsy, kes oma ema praktiliselt võhivõõral emotsiooni ajel mõrvata lasi.

Suurepäraste rollisooritustega krimidraama „Näitemäng“ alustab Kanal 2s esmaspäeval ja on ekraanil esmaspäevast neljapäevani hilisõhtutel.