Täna kell 20.00 alustab Kanal 2-s Katrin Lusti autorisaate “Kuuuurija”15. Hooaeg.

Avasaade näitab kuidas netikelmid said valmis LHV panga võltsitud kodulehe ja püüdsid panga kliendid niimoodi püünisesse, et inimesed ei saanud esimese hooga isegi aru kuhu nende kogutud kümned tuhanded eurod kadusid.

Aastatepikkune veebikelmus on teinud kurjategijad niivõrd osavaks, et nende loodud skeemide läbinägemine ei pruugi olla enam sugugi lihtne. LHV veebipanga võltsleht nägi välja nii veenev, et petuskeemi ohvrid ei osanud midagi kriminaalset ette näha. Lihtne pangalingi otsing Googles viis kasutajad petulehele, mille väljanägemine oli äravahetamiseni sarnane LHV tegeliku lehega. Isegi panka sisse logimine oli lahendatud nii nagu panga originaallehel.  

Saates räägib anonüümseks jääda soovinud Tallinna ettevõtja, et ta kaotas enne jõule libalehel kõik oma perekonna säästud. Paar päeva hiljem langes samasuguse skeemi ohvriks Pärnust pärit Svetlana, kelle pangaarvelt haihtus suisa 23 000 eurot. 

LHV jaepanganduse juht Annika Goroško sõnul on petulehtede loomine massiline – ainuüksi novembris oli teadaolevaid juhtumeid 55. Pank teeb omalt poolt kõik, et võltsitud veebilehed saaksid võimalikult kiiresti internetist maha võetud. “Anname koheselt Google'ile teada ja üritame need leheküljed võimalikult kiiresti Google’i abiga maha saada, sest paraku ise me seda teha ei saa,” lisab Goroško.