Hooaja viimane “Kuuuurija” sõidab Haanja loodusparki, kus kohalike sõnul ostetakse sealkandis metsa kokku äärmiselt alatute võtetega. Väidetavalt puudub metsaärimeestel igasugune austus looduse vastu ning raha saamise nimel raiutakse puid rohkem kui iial varem. 

 

Haanjas suvekodu omava keraamiku Helina Tilga sõnul on sealne kant aastatega drastiliselt muutunud. Kui ta 35 aastat tagasi koos abikaasaga Võrumaale maja ostis, laiusid seal suured ja paksud metsad. Nüüd on sealsamas aga tühjad lagendikud ning jätkub agar raietöö. “Kes on siin aastaid käinud, ütlevad, et teate, ma ei tunne neid kohti ära,” räägib Tilk.

 

Kuigi Eesti metsade säilitamise eest vastutab Keskkonnaamet, siis antud olukord on  Tilga sõnul tingitud just sellest, et Keskkonnaamet annab raieteatisi ehk lube metsa raiumiseks liiga kergekäeliselt ja ilma, et oleks tehtud vastav keskkonnamõju hindamine. 
 

“Raiemaht on kindlasti suur, seda ma eitada ei saa,” räägib Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk. “Haanja on kindlasti üks tipp. Need on need kohad, kus varem ei saanud nii-öelda lageraiet teha ja kus on vanad kuusikud ja seal on tegelikult kindlasti intensiivsus suurem,” selgitab Kukk. “Ja kui kohalikud ütlevad, et nad on mures, et seal liiga palju raiutakse, siis tegelikult on need kohalikud ise, kes seal raiuvad,” lisab Kukk. 
 

Teemat uurib “Kuuuurija” täna kell 20.00 Kanal 2s.