Tuntud muusikaprodutsent ja meelelahutusärimees Aarne Valmis räägib esmaspäeval saates “Kuuuurija” šokeerivast juhtumist, kuidas ta üüris oma Tallinna vanalinna korteri välja restoraniärimehele Auri Martti Hakomaale ja seitse aastat hiljem oli see täielikult laastatud. Seinad olid täis plekke, aknaklaasid katki, mööbel lõhki ja üldpilt räpane.



Aarne Valmis on rendiäriga tegelenud juba aastaid ja tema kinnisvaraportfelli kuulub mitu korterit. Üks neist asub Tallinna vanalinnas Rüütli tänaval. Paar aastat tagasi üüris ta selle populaarse restorani Olde Hansa omanikule Auri Martti Hakomaale. Valmise sõnul asus korterisse elama Hakomaa lapse ema Regina Koit.  


 

Kui alguses tundus üürnik igati usaldusväärne ja rendimaksed laekusid õigeaegselt, siis aja jooksul olukord muutus. Maksed hakkasid hilinema, laekusid ebaregulaarselt ja Valmis kaalus isegi üürilepingu ülesütlemist. Omanik otsustas korterit vaatama minna ja andis üürnikule oma tulekust aegsasti teada. 


 

Korter, mis oli puhas ja paar aastat enne üürileandmist renoveeritud, oli nüüd peaaegu täielikult hävitatud. “Praktiliselt kõik, mis sai ära lõhkuda, oli ära lõhutud. Seintele oli soditud, kleepekaid pandud, aknaklaasid olid katki, nahkdiivanid katki kistud,” kirjeldab Valmis ehmatavat vaatepilti. “Ma isegi ei oska seda seletada, mis peab inimese peas toimuma, et sa hakkad lihtsalt mööblit tükikaupa nagu arutama lahti,” lisab ta.


 

“Neli last oli, aeg-ajalt läksid asjad käest, kui mina olin tööl, siis ju ei olnud piisavalt silma peal,” räägib saates korteris elanud Regina Koit. “Teatud asjad ise amortiseerusid, näiteks vannituba kogu aeg uputas, mis rikkus parketi ära,” lisab Koit. 


 

Valmis esitas kohtusse hagi, nõudes kahjutasu korteri korrastamiseks ja üürivõlgade katteks. Kuigi esimese astme kohtu otsus oli Valmise kasuks, otsustas Hakomaa selle edasi kaevata ringkonnakohtusse. 


Jurist: üürileandja peab olema ettevaatlik

 

Jurist Meelis Leisi sõnul on sellised juhtumid üüriturul kahjuks üsna tavalised. “Üürileandjal on oluline olla ettevaatlik ja üürilepingusse kanda kõik olulised punktid, sealhulgas üürniku kohustused korteri korrashoiu eest,” ütles Leisi. “Kui üürnik korterit rikub, peab üürileandja olema valmis kohtusse minema, et oma õigusi kaitsta.”

 

Leisi sõnul on üürileandjal kohtus suured võimalused võita, kui üürilepingus on üürniku kohustused selgelt kirjas.

 

Kõigest täpsemalt juba esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates “Kuuuurija”.