Tänaõhtune Kanal 2  saade “Kuuuurija” keskendub järjekordsele šokeerivale juhtumile, kus tuntud sarivägistaja Guntars Kaziks püüab ennetähtaegset vanglast vabaneda. Aastate jooksul on mees mitmel korral vangi mõistetud ja väidetavalt sealt ennetähtaegselt vabanenud. Nüüd loodab Kaziks taas armuandmisele.

 

Mehe kuritegelik rada sai alguse juba möödunud sajandil, kui teda süüdistati rünnakutes, vägistamistes ja tapmises. Kokku on teda karistatud kriminaalkorras seitsmel korral. Üleriigilise tuntuse sai ta siis, kui Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas teda 2006. aastal Reili Huik nimelise tüdruku vägistamises, tapmises ja salapärases kadumises. Kuigi prokuratuur esitas mehele süüdistuse, ei suudetud toona tõendite puudumise tõttu Kaziksi teo eest vastutama panna. 

Viimati jäi ta vahele nelja hääletaja vägistamisega, mille eest mõisteti talle 15 aastat vangistust. Hoolimata pikaajalisest karistusest, võib ta vabadusse pääseda juba tänavu. Mehe puhul on murettekitav korduv käitumismuster – vanglast ennetähtaegselt vabanedes paneb ta toime üha uusi julmi kuritegusid. 

Guntars Kaziks on esitanud taotluse ennetähtaegseks vabanemiseks, tuginedes erinevatele õiguslikele argumentidele. Tema kaitsjate sõnul on Kaziks aastate jooksul muutunud ja ta väidetavalt ei kujuta enam ühiskonnas ohtu. Kuid paljud inimesed, sealhulgas ohvrite lähedased on seisukohal, et ta ei tohiks kunagi enam vabadusse pääseda.

“Kuuuurija” toimetusse laekus vihje, kuidas ohtlik sarivägistaja liigub juba praegu, ennetähtaegselt vabaduses ja sõidab igal hommikul tavalise linnaliinibussiga Tartu vangla juurest pesumajja tööle, kus naiskolleegid teda väga kardavad. Kuigi mees peaks vabadusse pääsema aasta lõpus, on ta juba praegu paigutatud avavanglasse ja liigub ühiskonnas ringi. Saates annab intervjuu ka 18 aastat tagasi kadunud Reili lähedane. 

Kõigest lähemalt juba kell 20.30 Kanal 2 saates “Kuuuurija”.