Täna kell 20.30 alustab uue hooajaga Kanal 2 ajakirjanduslik telemagasin „Täistund“. Saates tõstetakse esile mitmeid olulisi teemasid ja persoone, sealhulgas jõuab ekraanile Raul Ranne intervjuu tuntud Eesti ärimehe Oleg Grossiga, kus ta räägib avameelselt oma elust pärast insulti, ärilistest väljakutsetest ning otsusest kolida oma uhkest megahäärberist enda tootmisüksusele lähemale.
 

Oleg Gross on Eesti ärimaastikul tuntud kui edukas ettevõtja, kellele kuulub ulatuslik kinnisvaraportfell, ligi kaheksakümmend toidukauplust üle Eesti ning mitmed lihatööstused ja seafarmid. Tema vara väärtuseks hinnatakse ligikaudu 200 miljonit eurot, mis teeb temast püsiva liikme Eesti rikaste edetabeli tipus. Grossi impeerium, mille keskmes on tema nime kandev jaeketisüsteem, on Virumaa suurim tööandja, pakkudes tööd tuhandetele inimestele.


Aasta tagasi tabas Grossi aga tõsine terviserike – insult, mis muutis kardinaalselt tema elu ja arusaamu ärist. „Enne ma kunagi ei mõelnud teatud asjade peale,“ tunnistab Gross avameelselt. „Panin raginaga edasi ja ma ei osanud hirmu tunda, ma mõtlesin, et olen ju nii kõva mees, et milles asi... aga praegu ma mõtlen, et elu ikka viimases veerus, olen ammu pensionieas. Et elu on lühike.“ Insult sundis Grossi ümber mõtlema oma elustiili ja tööharjumusi. Oma uhkest häärberist Rakvere külje all ära kolinud mees elab nüüd hoopis tootmisüksusele lähemale, kus ta magamistuba asub otse töökoha kõrval, et olla pidevalt tegevuses ja sealse eluga kursis.


Grossi sõnul on pärast terviseriket asunud pereäris võtmerolli tema poeg, mis on ärimehele suur kergendus. „Mul oli ka selline mure, et ikkagi lapsed ei saa hakkama, nad ei oska, nad ei saa aru. Kuid täna, kui ma kõrvalt vaatan –noorem mees tuleb, mu poeg, kes on aastaid mu kõrval olnud ja saab väga hästi hakkama,“ jagas Gross oma mõtteid pereettevõtte edasiviimisest.


Lisaks isiklikule loole käsitleb Gross ka laiemalt Eesti majanduse seisu. Tema sõnul on riigi liigse sekkumise ja kõrge maksukoormuse tõttu ettevõtluskeskkond keeruliseks muutunud. „Lühike vastus – sekkutakse liiga palju majandusse. Riiki on liiga palju, riik on liiga paks, maksukoormus on suur,“ ütleb Gross.



Teised teemad tänases saates

Saates tõstetakse esile ka maailmas laineid lööv seenerevolutsioon, millele suunatud teaduslikud investeeringud võivad pakkuda lahendusi nii kosmosetööstuses kui ka meditsiinis. Elo Mõttus-Leppik uurib seente potentsiaali vaimsete haiguste, nagu alzheimeri ja depressiooni ravis, ning toob esile väikese Tõrva linna seenelabori, kus otsitakse koostöös mainekate teadusasutuste ja ülikoolidega lahendusi meditsiini tarvis. Just seal kasvatatava Lõvilaka positiivne mõju ajule ilmneb juba 60 minutiga: ergutab, kiirendab teatud protsesse, pikemaajaliselt taastab närvirakke ja lõhub depressiooniga kaasnevaid mõttemustreid.


Kolmas oluline teema on julgeolekumaks ja selle mõju Eesti kaitstusele. Neeme Raud arutleb, kas uus maks tagab Eesti turvalisuse Vene ohu taustal ning käsitleb endise kantsleri Kusti Salmi hoiatust, et kaitse-eelarve vajab 1,6 miljardit eurot lisarahastust. Samuti uuritakse, kuidas julgeolekumaks mõjutab maksumaksjat ja Eesti majandust.


„Täistund“ on Kanal 2 ekraanil teisipäeviti kell 20.30.