Täna kell 20.30 selgub saates “Täistund”, et Eesti laste- ja turvakodud on puupüsti täis vanematest eraldatud lapsi ja neid pole enam kuskile panna. “Nüüd järsku on tekkinud olukord, kus enam vabu kohti ei ole ja meil on ootel viis uut last,” räägib saates Tallinna lastekodu juhataja Meelis Kukk. 

  

Viimased aastad on eestlased elanud kriiside lävel – alates covidist ja sõjahirmust kuni rahapuuduseni välja. Nüüd on selle tõttu löögi alla sattunud meie lapsed. Näiteks registreeriti eelmisel aastal laste juuresolekul toimunud lähisuhtevägivalda 3521 juhul. Iga päev tarvitatakse Eestis füüsilist vägivalda ka laste endi kallal. Lõviosa perevägivallast jääb aga varjatud kodu ukse taha.

 

Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik uurib, mis saab alaealistest, kelle vanemad võivad neile ohtlikuks muutuda ja kas riik on teinud kõik selleks, et  traumeeritud lapsi piisavalt aidata. Saates käsitletakse hiljutist traagilist sündmust, mis peegeldab paljude laste igapäevast reaalsust. Paar nädalat tagasi sattus üks abielupaar naabrite perevägivalla juhtumi tunnistajaks. “Valdavalt oli meesterahva meeletu röökimine, siis oli lapse nutt ja kui ma kuulsin fraasi, et “ma ei suuda selliste lastega elada ja ma tapan ära”, siis me helistasime Häirekeskusesse,” kirjeldab saates naaber, kes sekkus, et aidata perevägivalla all kannatanud lapsi. 

 

Igal aastal eraldatakse oma bioloogilistest vanematest umbes 300 last. Tallinna lastekodude juht Meelis Kukk hoiatab, et sel aastal on nende juurde jõudnud ebatavaliselt palju traumeeritud ja perest eraldatud lapsi. “Nüüd järsku on tekkinud olukord, kus enam vabu kohti ei ole ja meil on ootel viis uut last,” sõnab Kukk. 

 

Saate teiste teemade seas oleme tunnistajaks kahe Eesti mehe hullumeelsele ideele aerutada sõudepaadis üle Atlandi ookeani ning saame tuttavaks Eesti noorte kliimaaktivistidega, kes läksid ärihiiu Eesti Energia vastu kohtusse.

 

“Täistund” on Kanal 2s täna kell 20.30.