Kevadel aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) diagnoosi saanud Roald Johannson toob tänasest Kanal 2 ekraanile oma uue sisekaemusliku saatesarja „Kupli all“, kus jagab isiklikke ja süvitsi minevaid arutlusi haiguse olemusest. Johannson toonitab, et kaheksaosaline sari ei ole loodud sensatsiooni tekitamiseks, vaid pigem selleks, et aidata inimestel mõista, mida ATH tegelikult tähendab, ja kuidas selle diagnoosiga igapäevaselt toime tulla. 

 

Eestis on täiskasvanute ATH diagnooside arv viimase kümne aasta jooksul kasvanud märkimisväärselt. Tervise Arengu Instituudi andmetel sai 2013. aastal selle diagnoosi umbes 300 täiskasvanut, ent möödunud aastal juba ligikaudu 4000. 

 

Johannsoni sõnul on see kiire tõus toonud kaasa ka teatud määral väärarusaamu. „ATH-d peetakse sageli moehaiguseks, kuid seda see kindlasti ei ole. Mina ei ole kunagi üritanud olla moekas või kuuluda kuhugi seltskonda selleks, et kuidagi kaasa rääkida mingil teemal. See on vaimne eripära, mis võib teha väga palju haiget,“ tõdeb saatejuht.

 

Sarja keskmes on Johannsoni vestlused psühhiaater Margus Lõokesega, kes on üks Eesti juhtivaid ATH spetsialiste ja ühtlasi Johannsoni raviarst. „Saatesarja tuumaks on avalik psühhiaatri vastuvõtt – minu dialoog oma raviarsti, doktor Margus Lõokesega. Meie suhe Lõokesega ulatub kaugemale kui tavaline arsti ja patsiendi vaheline side, oleme aastaid mänginud koos jalgpalliklubis,“ selgitab Johannson. Ta lisab, et varasem tutvus aitab arstil tema diagnoosi laiemas kontekstis paremini mõista.

 

Saatesari ei piirdu stuudiovestlustega, vaid Johannson reisib ka mööda Eestit, kohtudes erinevate inimestega, kellel on sarnased kogemused. Teiste seas saavad saadetes sõna muusik Toomas Lunge, ansambli Bedwetters ninamees Joosep Järvesaar, kirjanik Eia Uus ja režissöör Ergo Kuld.

 

Igas episoodis käsitletakse põhjalikult erinevaid ATH-ga kaasnevaid häireid, mida meditsiinilises terminoloogias nimetatakse komorbiidseteks häireteks. Nii vaadeldakse sarjas näiteks ärevushäireid, obsessiiv-kompulsiivset häiret, depressiooni, impulsiivsust ja sellega seotud liiklusraevu, samuti söömissõltuvust ja suhteprobleeme, mis võivad olla seotud ATH-ga. 

 

„Kupli all“ on Kanal 2 ekraanil neljapäeviti kell 20.30.